× A kalkulátorban szereplő adatok és eredmények tájékoztató jellegűek, és csak általános iránymutatást nyújtanak a felhasználók számára.

Klíma Költség Kalkulátor

A kalkulációhoz kövesse az alábbi lépéseket:

 1. A “Település neve” mezőben írja be a település nevét, ahová a készüléket szeretné szállíttatani.
 2. A “Falazat típusa” legördülő menüben válassza ki az épület falazatának típusát (Vályog, Tégla, Vegyes, Átlag szigetelt fal).
 3. A “Hosszúság (méterben)”, “Szélesség (méterben)” és “Magasság (méterben, opcionális)” mezökben adja meg az épület méreteit méterben.
 4. Kattintson a “Kiszámolom” gombra az eredmények megjelenítéséhez.

Az eredmények táblázatos formában jelennek meg három különböző táblázatban:

 1. Az első táblázatban megtalálja az általad megadott adatokat (Hosszúság, Szélesség, Magasság és Falazat típusa).
 2. A második táblázatban a kalkuláció eredményét láthatja: Település neve, Négyzetméter, Légköbméter és Távolság (km).
 3. A harmadik táblázatban a költségeket találja: Kiszállítási díj, Alap szerelési díj, Készülék Teljesítménye (KW) és Összköltség.

Figyelem: A kalkuláció nem helyettesíti a szakember által elvégzett méréseket és számításokat. A kalkuláció csak tájékoztató jellegű és nem kötelező érvényű.

A táblázatokat PDF formátumban is letöltheti a “Táblázat letöltése PDF-ként” gombra kattintva.

Figyelem: A kalkuláció nem helyettesíti a szakember által elvégzett méréseket és számításokat. A kalkuláció csak tájékoztató jellegű és nem kötelező érvényű.

Lekérdezett adataid:

Hosszúság (m) Szélesség (m) Magasság (m) Falazat típusa

Eredmény táblázat

Település neve Négyzetméter Légköbméter Távolság (km)

3. Eredmény táblázat: Költségek

Kiszállítási díj Alap szerelési díj Készülék Teljesítménye KW Összköltség

Figyelem: A kalkuláció nem helyettesíti a szakember által elvégzett méréseket és számításokat. A kalkuláció csak tájékoztató jellegű és nem kötelező érvényű.

A klímaegység teljesítménye kilowattban (kW).
A klíma hűtési hatékonyságát jelző szezonális energiahatékonysági érték.
A klíma fűtési hatékonyságát jelző szezonális teljesítményarány.
Az év során hűtési időszakban eltöltött napok száma.
Az év során fűtési időszakban eltöltött napok száma.
Átlagosan hány órát használja a klímát naponta.
Az áram kilowattóránkénti (kWh) ára forintban (Ft).

Split Klíma  Energiafelhasználás és Költség Kalkulátor

A “Split Klíma  Energiafelhasználás és Költség Kalkulátor” egy egyszerű eszköz, amely segít a felhasználóknak kiszámítani a split klíma éves energiafelhasználását és a kapcsolódó költségeket.

Használati útmutató:

 1. Nyissa meg a kalkulátort egy webböngészőben.
 2. Adja meg a klíma teljesítményét (kW) az erre vonatkozó mezőben.
 3. Adja meg a klíma SEER értékét (hűtési energiahatékonyság) az erre vonatkozó mezőben.
 4. Adja meg a klíma SCOP értékét (fűtési energiahatékonyság) az erre vonatkozó mezőben.
 5. Adja meg a hűtési időszak hosszát napokban az erre vonatkozó mezőben.
 6. Adja meg a fűtési időszak hosszát napokban az erre vonatkozó mezőben.
 7. Adja meg a klíma napi használati idejét órákban az erre vonatkozó mezőben.
 8. Adja meg az áram kW/h árát (Ft) az erre vonatkozó mezőben.
 9. Kattintson az “Energiafelhasználás és költség kiszámítása” gombra.

Az éves energiafelhasználás és a végösszeg eredményei a gombra kattintás után megjelennek a képernyőn. Az eredmények két tizedesjegy pontossággal jelennek meg.

Fontos megjegyezni, hogy a kalkulátorban szereplő adatok és eredmények csak tájékoztató jellegűek, és a tényleges energiafelhasználás és költségek eltérhetnek a kalkulátor által számított értékektől. A pontosabb eredmények érdekében vegye figyelembe a klímaberendezés gyártója által közölt adatokat és saját energiafogyasztási szokásait.

A hűtési időszakban is érdemes megfogadni néhány energiatakarékos tippet a klímaberendezés hatékonyabb és gazdaságosabb használatához. Íme néhány javaslat, amely segíthet a hűtési költségek csökkentésében:

 1. Árnyékolás és napvédelem:
  • Használj függönyöket, redőnyöket vagy árnyékolókat a nap közvetlen sugarainak kiszűrésére és a helyiség hőmérsékletének csökkentésére.
 2. Természetes szellőzés:
  • Az esti órákban vagy a reggeli hűvösben nyisd ki az ablakokat és az ajtókat, hogy a friss levegő beáramolhasson a helyiségbe. Így csökkenthető a klíma igénybevétele.
 3. Légáramlás javítása:
  • Használj mennyezeti vagy asztali ventilátort a levegő áramoltatásához és a hűvösebb érzet eléréséhez anélkül, hogy túlzottan lehűtenéd a helyiséget a klímával.
 4. Megfelelő hőmérséklet-beállítás:
  • Állítsd be a klímát egy kényelmes hőmérsékletre, például 24-26°C (75-78°F), és ne törekedj a túl alacsony hőmérsékletekre, mert az növeli az energiafogyasztást.
 5. Időzítő és programozható termosztát használata:
  • Használd a klíma időzítőjét vagy programozható termosztátját annak érdekében, hogy csak akkor működjön, amikor valóban szükséges, például amikor otthon vagy.
 6. Rendszeres karbantartás:
  • A klímaberendezés szűrőinek rendszeres tisztítása vagy cseréje és az éves karbantartás növeli a berendezés hatékonyságát és csökkenti az energiafogyasztást.
 7. Zöldítés és hőszigetelés:
  • Ültess fákat vagy növényeket a ház körül, hogy árnyékot biztosítsanak és csökkentsék a hőbevitelt a napsugárzás miatt. Javítsd a szigetelést az ablakokon, ajtókon és falakon, hogy a hőveszteség minimalizálható legyen.

Ezek az energiatakarékos tippek segítenek optimalizálni a klímaberendezés használatát a hűtési időszakban.

A fűtési időszakban is fontos energiatakarékos tippeket alkalmazni a klímaberendezés hatékonyabb és gazdaságosabb használatához. Íme néhány javaslat, amely segíthet a fűtési költségek csökkentésében:

 1. Megfelelő hőmérséklet-beállítás:
  • Állítsd be a klímát egy kényelmes hőmérsékletre, például 20-22°C (68-72°F). A hőmérséklet túlzott növelése növeli az energiafogyasztást.
 2. Időzítő és programozható termosztát használata:
  • Használd a klíma időzítőjét vagy programozható termosztátját annak érdekében, hogy csak akkor működjön, amikor valóban szükséges, például amikor otthon vagy, vagy mielőtt hazaérsz a munkából.
 3. Hőszigetelés javítása:
  • Javítsd a szigetelést az ablakokon, ajtókon és falakon, hogy a hőveszteség minimalizálható legyen. A jobb szigetelés csökkenti a klímaberendezés terhelését és energiafogyasztását.
 4. A helyiség lezárása:
  • Zárd le a nem használt helyiségeket, és koncentráld a fűtést a gyakran használt területekre. Így csökkenthető a klímaberendezés terhelése és az energiafogyasztás.
 5. A napsugárzás kihasználása:
  • Napos téli napokon nyisd ki a függönyöket és redőnyöket a déli és nyugati oldalon található ablakokon, hogy a napsugárzás természetes melegét kihasználd. Este zárd be őket, hogy megőrizd a hőt.
 6. Rendszeres karbantartás:
  • A klímaberendezés szűrőinek rendszeres tisztítása vagy cseréje és az éves karbantartás növeli a berendezés hatékonyságát és csökkenti az energiafogyasztást.
 7. Légáramlás javítása:
  • Használj mennyezeti vagy asztali ventilátort a meleg levegő egyenletes eloszlásához és a helyiségben lévő hőtartalom jobb kihasználásához.

Ezek az energiatakarékos tippek segítenek optimalizálni a klímaberendezés használatát a fűtési időszakban, miközben csökkentik az energiafogyasztást és a költségeket.

U érték kiszámítása

Hőáram (W)
Felület (m²)
Hőmérséklet-különbség (°C)

U érték (W/m²K)

Az U érték kiszámítása az anyagok hővezetési tényezőjére (λ – lambda érték) és vastagságára (d) alapozódik a következő képlettel:

U = λ / d

Az eredmény mértékegysége Watt/m²K, és azt mutatja meg, hogy az anyag vagy szerkezet mennyire képes átengedni a hőt, azaz mennyi hő áramlik át egy adott felületen, ha a hőmérsékletkülönbség 1 Kelvin (1 °C) az anyag két oldala között.

Az U érték számításánál fontos, hogy az anyag vastagsága (d) és hővezetési tényezője (λ) azonos mértékegységben legyen kifejezve. Általában az anyagok hővezetési tényezője W/mK-ban van megadva, míg a vastagságot méterben kell kifejezni.

Fontos megjegyezni, hogy az U érték csak az anyag vagy szerkezet hőátbocsátásának egy részét mutatja meg, azaz a hővezetés által okozott hőveszteséget. Más tényezők is befolyásolják a hőveszteséget, például a konvekció és a sugárzás, ezért az épületek hőszigetelésének tervezésekor figyelembe kell venni ezeket a tényezőket is.

Hőveszteség kiszámítása

U érték (W/m²K):
Felület mérete (m²):
Hőmérséklet-különbség (°C):

Hőveszteség

Az épületek hőveszteségének kiszámítása az épület hőátbocsátási jellemzőin (U érték, hőszigetelés, nyílászárók minősége stb.) és a belső és külső hőmérséklet-különbségre (ΔT) alapozódik.

A hőveszteség kiszámítása az alábbi képlettel történik:

Q = U × A × ΔT

ahol:

 • Q: az épület által elveszített hőmennyiség (Watt vagy kWatt)
 • U: az épület hőátbocsátási együtthatója (W/m²K)
 • A: az épület érintkező felületének összege, ahol a hőveszteség történik (m²)
 • ΔT: a belső és külső hőmérséklet-különbség (°C vagy K)

A képlet azt mutatja meg, hogy az épület mennyi hőt veszít el egy adott időszak alatt. Az eredményt Wattban (vagy kW-ban) adjuk meg.

Az épület hőveszteségének csökkentése érdekében az épület hőszigetelését javítani kell, az ablakokat és ajtókat hőszigetelt nyílászárókra cserélni, valamint a fűtési rendszert hatékonyabbá tenni. Az épület hőveszteségének csökkentése jelentős mértékben hozzájárul az energiafogyasztás csökkentéséhez és a fűtési számla csökkentéséhez.

Hőátbocsátási együttható kalkulátor

Bemeneti értékek
Belső hőátbocsátási együttható (hi) W/m²K-ban:
Külső hőátbocsátási együttható (he) W/m²K-ban:
Fal vastagsága (d) méterben:
Fal rétegeinek száma:
Rétegek hővezetési tényezője (λ) W/mK-ban:

Ez a kalkulátor a fal hőátbocsátási együtthatóját (U-érték) számítja ki a beviteli paraméterek alapján, amelyek a következők:

 1. Belső hőátbocsátási együttható (hi): A belső hőátadási együttható a fal belső felülete és a belső levegő közötti hőátadás mértéke.
 2. Külső hőátbocsátási együttható (he): A külső hőátadási együttható a fal külső felülete és a külső levegő közötti hőátadás mértéke.
 3. Fal vastagsága (d): A fal teljes vastagsága méterben.
 4. Fal rétegeinek száma: A falat alkotó különböző anyagrétegek száma.
 5. Rétegek hővezetési tényezője (λ): Az egyes rétegek hővezetési tényezője W/mK-ban.

A kalkulátor a beviteli paraméterek alapján meghatározza az összegzett hővezetési ellenállást (Σ(d/λ)) és a hőátbocsátási együtthatót (U). A hőátbocsátási együttható az anyagok hőszigetelő képességét jellemzi, és általában W/m²K-ban van megadva. Minél alacsonyabb a U-érték, annál jobban szigetel a szerkezet.

Ez a kalkulátor az épület fizikai tulajdonságaihoz viszonyítva határozza meg a fal hőátbocsátási együtthatóját. Az eredmények segíthetnek az építészeknek, mérnököknek és építőipari szakembereknek a fal hőszigetelő képességének értékelésében, valamint a fűtési és hűtési rendszerek tervezésében és optimalizálásában.

További kalkulátorok

1. Klímakalkulátor


2. Energiatakarékossági kalkulátor

3. Hőszigetelési vastagság kalkulátor


4. Szigetelőanyag mennyiségi kalkulátor

5. Szigetelőanyag vastagság kalkulátor

Kiegészítő kalkulátorok az épület gépészethez

   1. Klímakalkulátor: A klímakalkulátor segítségével kiszámíthatjuk, hogy egy adott helyiség hűtéséhez milyen teljesítményű klímaberendezésre van szükségünk. A kalkulátorhoz meg kell adnunk az U értéket (hőátbocsátási tényező), a felület méretét, a hőmérséklet-különbséget és a helyiség térfogatát. Az eredményként kapott hűtőteljesítmény megadja, hogy milyen nagy teljesítményű klímaberendezésre van szükségünk.
   1. Energiatakarékossági kalkulátor: Az energiatakarékossági kalkulátor segítségével kiszámíthatjuk, hogy mekkora megtakarítást érhetünk el, ha csökkentjük a fűtési hőmérsékletet egy adott helyiségben. A kalkulátorhoz meg kell adnunk a jelenlegi és a kívánt hőmérsékletet, valamint a fűtési szezon hosszát. Az eredményként kapott megtakarítás megadja, hogy mekkora pénzt takaríthatunk meg a fűtési idényben, ha csökkentjük a hőmérsékletet.
   1. Hőszigetelési vastagság kalkulátor: A hőszigetelési vastagság kalkulátor segítségével kiszámíthatjuk, hogy mekkora vastagságú szigetelésre van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a kívánt hőszigetelési teljesítményt egy adott felületen. A kalkulátorhoz meg kell adnunk a jelenlegi és a kívánt hőszigetelési teljesítményt, valamint a felület méretét és a helyiség térfogatát. Az eredményként kapott szigetelési vastagság megadja, hogy milyen vastag szigetelésre van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a kívánt hőszigetelési teljesítményt.
   1. Szigetelőanyag mennyiségi kalkulátor: A szigetelőanyag mennyiségi kalkulátor segítségével kiszámíthatjuk, hogy mekkora mennyiségű szigetelőanyagra van szükségünk ahhoz, hogy szigeteljük az adott felületet. A kalkulátorhoz meg kell adnunk a felület méretét, a szigetelőanyag vastagságát és az árát. Az eredményként kapott szigetelőanyag mennyisége és az összköltség megadja, hogy mennyi anyag szükséges és mennyibe fog kerülni a szigetelés.
   1. Szigetelőanyag vastagság kalkulátor: A szigetelőanyag vastagság kalkulátor segítségével kiszámíthatjuk, hogy mekkora vastagságú szigetelőanyagra van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a kívánt hőszigetelési teljesítményt. A kalkulátorhoz meg kell adnunk a hőmérséklet-különbséget, a felület méretét és a szigetelőanyag R értékét. Az eredményként kapott szigetelőanyag vastagsága megadja, hogy milyen vastag szigetelőanyagra van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a kívánt hőszigetelési teljesítményt.

  Ha szeretnél hasonló kalkulátort, Küldjön nekünk üzenetet

  1 + 1 = ?